ContiSportContact Vmax - Najszybsze opony na świecie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Witeek
    Rider
    • 2005
    • 502

Generalnie brak wyobraźni i odpowiedzialności za innych użytkowników drogi to jest podstawowy powód naszych bolączek.

Wyprzedzanie na podwójnej ciągłej, na zakręcie, którego w całości nie widać, niebezpieczne zajeżdżanie drogi i zmuszanie użytkowników przeciwległego pasa do zjeżdżania do prawej podczas wyprzedzania na siłę!!

Alkohol tylko uzupełnia ten tragiczny obraz naszych kierowców...

Oczywiście w większości mówią nam, że zawiniła prędkość ale w 80% była to zła ocena sytuacji i udawanie nieśmiertelnego podczas manewrów, o których wspomniałem wyżej...
    witeek - octavia 2.0 TDI DSG
  • NEOrADEk
    L&K
    • 2005
    • 1469

Opony ContiSportContact Vmax zostały oficjalnie ogłoszone najszybszymi, produkowanymi seryjnie oponami. Niezależni eksperci udokumentowali próby bicia rekordów, dzięki czemu opony trafią one do prestiżowej Księgi Rekordów Guinessa.

Rekord został ustanowiony przez Niemca, Jana Fatthauera, właściciela firmy zajmującej się tuningowaniem samochodów marki Porsche. W warunkach testowych udało się mu osiągnął prędkość rzędu 388 km/h. Ten sam wynik jest też rekordem, jeśli chodzi o samochody dopuszczone do normalnego użytku na publicznych drogach.

Nowoczesne samochody sportowe są często wyposażone w jednostki, które parametrami są porównywalne z autami wyścigowymi. Modele ze stajni takich jak Porsche czy Ferrari potrafią osiągać prędkości przekraczające 360 km/h. To właśnie dla takich aut przygotowane są specjalne opony, które będą zdolne wytrzymać potężne siły działające na nie podczas jazdy z taką prędkością, hamowania oraz pokonywania zakrętów.

Do Jana Fatthauera należy też rekord prędkości podczas jazdy w kabriolecie. W październiku zeszłego roku przy pomocy opon ContiSportContact osiągnął on prędkość 380,5 km/h.

[onet.pl link]
    O2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
    "Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"

Uniden Pro 510XL+Hustler IC100

Komentarz

• jlupino
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 362

Bardzo mnie to cieszy,bo tez mam conti i na razie nie narzekam.Podobno sie szybko scierają,czego na razie nie zauważyłem,ale w koncu cos za cos.
      Jaro

Komentarz

Pracuję...